Biofilmi, eli bakteeriplakki on pehmeää peitettä, joka muodostuu hampaiden pinnalle ja ikenen alle, aiheuttaen ientulehdusta eli gingiviittiä. Säännöllinen biofilmin poistaminen kaikista hampaista luo suuhun olosuhteet, joihin hammaskivikään ei muodostu herkästi.

Hammaskivi on kivettynyttä, kovaa bakteeriplakkia, jolla on ikävä taipumus pyrkiä kasvamaan ikenen alle. Tuolloin hammaskivi muuttuu terveysriskiksi myös ympäröiville kudoksille. Hoitamattomana tämä tilanne voi edetä sairaudeksi nimeltä parodontiitti. Parodontiitti on iso riskitekijä mm. sydän- ja verisuonisairauksien ja aivoinfarktin taustalla. Lisäksi parodontiitti huonontaa myös monen kroonisen sairauden, kuten reuman ja diabeteksen hoitotasapainoa.

Varaa rohkeasti aika hammaskivenpoistoon, niin saamme selville, mikä on sinun suusi todellinen terveydentila. Samalla voimme katsoa sinulle oikeat kotihoitovälineet, jolla tuetaan hyvää suun terveyttä!

Tiesitkö?

Tiesitkö, että hoitamaton ientulehdus on avoin, potilaan kämmenen kokoinen haava, jonka kautta suun bakteereilla on veriteitse suora pääsy kaikkialle elimistöön.

Hammaskivi ei ole ensisijainen mittari puhdistustarpeelle. Sellainenkin suu, jossa ei ole hippuakaan hammaskiveä, mutta ikenet vuotavat verta, vaatii jopa neljä puhdistuskertaa vuodessa.

Voit saada kelakorvauksen myös suuhygienistin hoidosta. Kelakorvauksen saamisen edellytyksenä on yksityishammaslääkärin lähete. Suuhygienistin hoitoon voi hakeutua myös suoraan, mutta Kela ei tällöin myönnä hoidosta korvausta.